Díky mladé Češce se Američané opět nebojí jíst ryby z Mexického zálivu

Ropa, která před dvěma lety u břehů Spojených států vytekla z prasklého vrtu, zasáhla vše žijící v Mexickém zálivu. Česká studentka chemie Lucie Drábová pomohla Američanům zjistit, že jsou již plody moře bez škodlivin z ropy.

Američané před dvěma lety naléhavě hledali způsob, jak prověřit, že v mořských plodech nezůstaly žádné škodliviny z ropy, která zaplavila Mexický záliv. Našli ho díky Češce Lucii Drábové. Doktorandka z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze metodu vyvinula s přispěním své kolegyně Kamily Kalachové. Úřad, jenž má ve Spojených státech kontrolu bezpečnosti potravin na starosti, vypsal výběrové řízení, do kterého mohli své nápady poslat odborníci na potravinářství z celého světa. Mladé výzkumnici z Česka stačilo vytáhnout plán ze šuplíku, protože toto téma již dříve zpracovala v rámci evropského projektu Conffidence. "Byla to docela náhoda. Tu metodu jsem rozvíjela ještě předtím, než ke katastrofě na americkém pobřeží došlo," říká Drábová, která letos končí doktorandské studium. Fakt, že studie mladé vědkyně teď v USA platí za oficiální postup pro kontrolu bezpečnosti ryb a mořských plodů, sice 'jejímu' pražskému Ústavu chemie a analýzy potravin nepřinese žádnou finanční injekci, ale ohromně zvyšuje jeho prestiž.